Stijlen

Buikdans

De stijl die centraal staat binnen Raqs Enschede is buikdans. Elke buikdanslerares heeft zo haar eigen stijl. Hieronder een fragment van een solo tijdens een show van Sylvia de Rochemont.

Oriëntaalse dans

Buikdans als discipline is constant in ontwikkeling en kent van oudsher ook Westerse invloeden. Aangezien er in Westerse dansen echter geen vocabulaire is voor de vanuit de emotie in het bovenlijf en onderlijf ingezette bewegingen, en in de Oriënt wél, zijn we het ook wel ‘Oriëntaalse dans’ gaan noemen. De term is vaak inwisselbaar met buikdans.

Subdisciplines

In de afgelopen cursussen en tijdens workshops zijn er vele subdisciplines van buikdans aan bod gekomen. Denk aan Raqs Sharki (buikdans geschikt voor op het podium), Raqs Sha’abi (de ‘streetdance’ binnen buikdans), Raqs Baladi (de volksdans binnen buikdans) en Raqs al Assaya (een stokdansvariant).

Werelddans

Raqs Enschede biedt dansles op Arabische muziek. De Arabische wereld omvat meer dan buikdans. Er zijn dansdisciplines die daarbuiten vallen, zoals Perzische dans, Dabke en de Tahtib openingsdans. Ook een introductie in dans voor kinderen omvat een dansvocabulaire dat zich eerder kenmerkt door algemeen dansante vaardigheden dan door buikdansmoves.